Greece NO Limits

extreme news extreme sports extreme people

Slide1 Slide3 Slide4 Slide5 Slide6 Slide7 Slide8
Κανένα γεγονός
Φεβρουάριος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 09:47

Σάμος: Μαγική απόδραση στο νησί του Πυθαγόρα!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νησί με πράσινα αλλά και βραχώδη βουνά και τις εύφορες πεδιάδες του, έχει πολλά πρόσωπα και χώρο για διαφορετικές «φυλές» ταξιδιωτών: για πεζοπόρους και αρχαιολάτρες, για βουτιές… ποταμίσιες αλλά και σε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, για γαστρονομικές και φεστιβαλικές απολαύσεις.

Για να γνωρίσετε τη Σάμο, πρέπει να μείνετε τουλάχιστον μία εβδομάδα και να φροντίσετε να έχετε αυτοκίνητο. Οι πρώτες σας εικόνες από το νησί του Πυθαγόρα θα είναι είτε από το γραφικό λιμάνι του Πυθαγορείου με τα ιστιοπλοϊκά ( στα νότια του νησιού, κοντά στο αεροδρόμιο ), είτε από την πρωτεύουσα Βαθύ με τα αρχοντικά και τα παροπλισμένα καπνεργοστάσια ( συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, όπως και με τα τουρκικά παράλια ).

py8

Eίτε από το Καρλόβασι, τη δεύτερη πόλη και λιμάνι της Σάμου στα βορειοδυτικά. Η κύρια τουριστική κίνηση ( με υποδομή διαμονής και νυχτερινής εξόδου)

συγκεντρώνεται στις περιοχές του Πυθαγορείου, στο Κοκκάρι και στα Βοτσαλάκια, κοντά στον Μαραθόκαμπο. Με μακραίωνη Ιστορία και καταπράσινες εξοχές, η Σάμος ενδείκνυται για διαδρομές. Must για τους αρχαιολάτρες το Ηραίο, το αρχαίο υδραγωγείο Ευπαλίνειο Όρυγμα, το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πυθαγόρειο και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρωτεύουσα, ενώ για τους φυσιολάτρες οι καταρράκτες στο Ποτάμι, η καταπράσινη ρεματιά των Αηδονιών, το Παλαιοντολογικό Μουσείο στους Μυτιληνιούς και, φυσικά, οι διαδρομές ( με το αυτοκίνητο ή με τα παόδια ) στα χωριά των βουνών Καρβούνη ( Μανωλάτες, Βουρλιώτες, Πάνδροσος, Μεσόγεια, Υδρούσα ) και Κέρκη ( Καλλιθέα, Κοσμαδαίοι, Λέκκα, Νικολούδες, Υδρούσα ). Πέρα από τα αξιοθέατα, πάντως, η Σάμος θα σας αποζημιώσει και με μια μεγάλη γκάμα από παραλίες: απέραντες και οργανωμένες αμμουδιές στα νότια, δημοφιλείς βοτσαλάδες στη βορινή ακτογραμμή αλλά και πιο πριβέ παραλίες στα δυτικά. Σημειωτέον, αποτελεί και καλό σημείο πρόσβασης στα τουρκικά παράλια, καθώς κατά την καλοκαιρινή περίοδο οργανώνονται από το Βαθύ και το Πυθαγόρειο εκδρομές για το Κουσάντασι και την Έφεσο.

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 έπειτα από προσπάθειες 47 ετών (!) και αναδεικνύει τη θέση της αρχαίας Σάμου στον ελληνικό κόσμο, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους Βυζαντινούς μέσα από 7 εκθεσιακές ενότητες.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

mouseiosamou
Στο διατηρητέο Πασχάλειον Αρχαιοφυλάκειον και στο νεότερο κτίριο (δεκαετία ’80) παρουσιάζονται συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, κεραμικά, χάλκινα, ελεφαντοστέινα και ξύλινα αντικείμενα, έργα κοροπλαστικής και μικροτεχνίας. Ξεχωρίζουν ο κολοσικός κούρος (ύψους 5,50 μ.) από το πρώτο τέταρτο 6ου π.Χ. αιώνα και το σύνταγμα αγαλμάτων του γλύπτη Γενέλεω από το Ηραίο.

Βαθύ
Αμφιθεατρικά χτισμένη στις όχθες ενός μεγάλου κόλπου, η πρωτεύουσα προσφέρεται για περίπατο σε όμορφες πλατείες κι εμπορικούς πεζόδρομους, ενώ έχει και όμορφα παλιά σπίτια με κεραμοσκεπές (κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό στο Άνω Βαθύ).
Βουρλιώτες
Χωριό-μπαλκόνι στο Αιγαίο, με τρεχούμενα νερά και αμπελώνες που βγάζουν το ντόπιο μοσχάτο σταφύλι.
Ευπαλίνειο Όρυγμα
Στην περιοχή μεταξύ Πυθαγορείου και αεροδρομίου, το υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα της αρχαίας τεχνολογίας με μια εντυπωσιακή (μήκους 1.036 μ.) σήραγγα.
Ηραίο
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε πεδιάδα στη Νότια Σάμο, στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Σώζονται ερείπια από τις θέρμες και το ναό της Ήρας με τη μοναδική όρθια κολόνα.
Καρλόβασι
Πάλαι ποτέ εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού, η δεύτερη πόλη και λιμάνι της Σάμου απλώνεται σε τρεις συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια. Διαθέτει αρχοντικά, μεγάλες εκκλησίες και παλιά εργοστάσια, ενώ φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Σάμου και το Μουσείο Βυρσοδεψίας.
Μουσείο Βυρσοδεψίας
Στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο στο Καρλόβασι και παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα κ.ά. σχετικά εκθέματα.
Κοκκάρι
Το γραφικό ψαρολίμανο, το οποίο εξελίχτηκε σε τουριστικό θέρετρο, απλώνεται σε μια χερσόνησο στα βορειοανατολικά της Σάμου, σε απόσταση 10 χλμ. από την πρωτεύουσα.
Κοσμαδαίοι
Ήσυχο ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια στις πράσινες πλαγιές του Κέρκη. Από εδώ συνεχίζει χωματόδρομος για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Κακοπέρατο, σε κατάφυτη χαράδρα.
Κουμαραδαίοι
Χωριό με παράδοση στην αγγειοπλαστική. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Σάμου, της Μεγάλης Παναγιάς (με αξιόλογες εικόνες) και του Τιμίου ή Μεγάλου Σταυρού (με ενδιαφέρον τέμπλο του 1845).
Κουμέικα
Ημιορεινό χωριό κοντά στον Μαραθόκαμπο, με γραφική πλατεία και λαογραφικό μουσείο.
Μανωλάτες
Από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ, με παλιά πέτρινα σπίτια, καλές ταβέρνες και ανοιχτό ορίζοντα στους αμπελώνες της βόρειας πλευράς και τα μικρασιατικά παράλια. Κλασικό πέρασμα για τους πεζοπόρους το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους γειτονικούς Σταυρινήδες.
Μαραθόκαμπος
Από τα κεφαλοχώρια του νησιού, χτισμένο στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, στα νοτιοδυτικά. Σημειώστε το για τα πασχαλινά έθιμα αλλά και για την απλόχωρη ακτογραμμή του (όρμος Μαραθοκάμπου και Βοτσαλάκια), η οποία το καλοκαίρι γίνεται βάση για οικογενειακές διακοπές.
Μυτιληνιοί
Κλασικά σημεία συνάντησης η πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες καθώς και το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Απέχει 12 χλμ. από το Βαθύ και 5 χλμ. από το Πυθαγόρειο.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου
Στις προθήκες του φιγουράρει μεγάλος αριθμός παλαιοντολογικών ευρημάτων: 300 είδη ορυκτών και πετρωμάτων, 350 είδη οστράκων και ψαριών, 40 είδη πτηνών, 30 είδη ζώων (ανάμεσά τους και το περίφημο καπλάνι ταριχευμένο), ερπετά και αμφίβια της Σάμου και περίπου 3.000 βότανα. Είναι ανοικτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο (www.nhma.gr ).
Παναγία Βροντιανή
Το παλιότερο μοναστήρι του νησιού βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μ. και σε απόσταση 2 χλμ. από τους Βουρλιώτες.
Παναγία Σπηλιανή
Εκκλησάκι σε σπηλιά, κοντά στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, σε πλαγιά με πανοραμική θέα στο Πυθαγόρειο.
Ποτάμι
Παραλία στα βορειοανατολικά, στο τέρμα ασφαλτόδρομου από το Καρλόβασι. Από εδώ πεζοπορώντας σε κατάφυτη ρεματιά, θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας (από το 14ο αιώνα) και κατόπιν στο ποτάμι και τους καταρράκτες. Το μονοπάτι που συνεχίζει μετά την παραλία οδηγεί στις παρθένες παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι (διαδρομή περίπου μιας ώρας).
Πυθαγόρειο
Γραφική και τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας της εποχής του Πολυκράτη. Ιδανικό για περαντζάδα το πλακόστρωτο λιμάνι με τα cafes και τα εστιατόρια, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη. Το Πυθαγόρειο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Αγαθονήσι και την Πάτμο, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές στη Σαμιοπούλα και στο Κουσάντασι.
Πύργος Λυκούργου Λογοθέτη
Χτισμένος σε ύψωμα στο Πυθαγόρειο, δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, με πανοραμική θέα στα γύρω παράλια. Αποτέλεσε βάση για τους αγωνιστές της Επανάστασης και πλέον λειτουργεί και ως μουσείο.
Ρεματιά Αηδονιών
Στα οπωσδήποτε της επίσκεψής σας η διαδρομή που ανηφορίζει (με ασφαλτόδρομο) στη ρεματιά από την παραλιακή τοποθεσία Πλατανάκια προς τις Μανωλάτες, μέσα από πλατάνια, μυρτιές, πικροδάφνες, τρεχούμενα νερά και… κελαηδήματα.
Υδρούσα
Γαλήνιο ορεινό χωριό, χωρίς τουριστικές υποδομές, στις βόρειες πλαγιές του όρους Κέρκη, μέσα στους αμπελώνες.

Παραλίες

Από το Πυθαγόρειο μέχρι το Ηραίο εκτείνεται η πιο δημοφιλής ( κατά βάση αμμουδερή ) ακτογραμμή του νησιού, κατά τόπους οργανωμένη με beach bars, ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Υπέροχα διάφανα νερά και αμμουδιά θα βρείτε και στη Χρυσή Άμμο και στον Λιμιώνα, στην περιοχή του Μαραθόκαμπου, ενώ πολυσύχναστα είναι και τα Βοτσαλάκια. Για φουλ του βότσαλου και ακόμη πιο δροσερά νερά κινηθείτε βόρεια, στο Κοκκάρι ( όπου συχνάζουν οι λάτρεις του windsurfing ), στις οργανωμένες Τσαμαδού και Τσάμπου ( στο δεύτερο κομμάτι της συχνάζουν γυμνιστές ) και, φυσικά, στο απλόχωρο και με beach bar Ποτάμι, μετά το Καρλόβασι. Ενδιάμεσα υπάρχουν πιο ήσυχες και χωρίς οργανωμένες παροχές παραλίες. Οι πιο παρθένες παραλίες βρίσκονται στα δυτικά και είναι κυρίως προσβάσιμες από χωματόδρομους που απαιτούν τετρακίνηση ή και μονοπάτια, όπως το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, όπου θα κολυμπήσετε με φόντο τις πευκόφυτες πλαγιές ( πρόσβαση από το Ποτάμι ), ο κολπίσκος στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, η Πλάκα, το Φαγκρί και ο Άγιος Ισίδωρος. Στα ανατολικά, τέλος, οι οικογένειες προτιμούν την οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία Μυκάλη (φωτο) και τα ρηχά νερά της Ψιλής Άμμου.

mukali

 

Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 10:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.